آشنایی با جزیره قشم
اطلاعات عمومی قشم
- مساحت جزیره قشم ۱۴۹۱ کیلومترمربع می باشد.
- طول جزیره از بندر قشم تا بندر باسعید و در انتهای جزیره را در منابع مختلف بین ۱۰۰ تا ۱۳۰ کیلومتر می باشد.
- عرض متوسط جزیره قشم را ۱۱ کیلومتر میتوان در نظر گرفت.
- قشم دو و نیم برابر سنگاپور و بحرین و سان مارینو وسعت دارد و بزرگترین جزیره غیرمستقل جهان می باشد و در نقطه حساس و استراتژیک خلیج فارس و در دهانه تنگه هرمز واقع شده است.
- فاصله جزیره قشم تا بندرعباس حدود ۲۰ کیلومتر است.
- نزدیک ترین فاصله این جزیره به ساحل اصلی کشور، در دماغه شمالی جزیره، در محل بندر لافت (در جزیره قشم) تا بندر پل (در شهرستان خمیر) که فاصله آن در حدود ۱۸۰۰ متر است.
- زبان اصلی مردم قشم، فارسی با گویش بندری است.
تاریخچه جزیره قشم
جزیره قشم و تمدن باستانی آن همواره به اقوام آریایی و حکومت مرکزی ایران وابسته است و عضوی از کالبد ایران به حساب می آید.
با پیدایش اسلام و در همان آغاز استقرار و گسترش حکومت اسلامی، خلیج فارس و جزیره قشم، توسط مسلمانان فتح شد و آمیزه ای از تمدن و فرهنگ اسلامی-آریایی در آن شکل گرفت.
خلفای عرب و حاکمان منصوب از جانب آن ها تا چند قرن بر سرزمین ایران و جزیره قشم و خلیج فارس مسلط بودند تا اینکه با تشکیل حکومت آل بویه، حکمرانان ایرانی دوباره به منطقه مسلط گردیدند. حمله مغولان به ایران و حکومت ایلخانان، دریاهای جنوبی ایران و خلیج فارس را نیز فرا گرفت و امیران مغول چندی در این منطقه حکومت کرده اند.
در همین زمان بود که جزیره قشم در مسیر رفت و آمد از غرب به شرق مورد توجه دریانوردان و بازرگانان اروپایی قرار گرفت.
نخستین اروپایی هایی که جزیره قشم و جزایر اطراف آن را به تصرف در آوردند و بیش از یک قرن بر آن تسلط یافتند، پرتقالی ها بودند. سپس جای آنها را هلندی ها و سرانجام انگلیسی ها گرفتند.
با تشکیل شدن حکومت مرکزی صفوی در ایران، پرتقالی ها به همت امام قلی خان (سردار بلند آوازه عصر صفوی) از جزیره بیرون رانده شدند و حاکمیت دولت مقتدر مرکزی به منطقه اعمال شد. با سست شدن حکومت صفوی جزایر جنوب ایران بار دیگر در معرض طمع و یورش بیگانگان غربی قرار گرفت، تا اینکه از اواسط حکومت قاجار، حضور انگلیسی ها در خلیج فارس شکلی آشکارا و سلطه آمیز گرفت. با پایان گرفتن حکومت قاجار و تشکیل نیروی دریایی جوان ایران، جزیره قشم دوباره به ایران بازگردانده شد.
سواحل قشم
جزیره قشم با وسعتی نزدیک به ۱۵۰۰ کیلومترمربع می باشد که بیشترین سواحل و کرانهها را در بین جزایر خلیجفارس به خود اختصاص داده.
از ویژگیهای شاخص این جزیره، تنوع سواحل صخرهای، ماسهای و گلی آن می باشد که چنین خصوصیتی بطور یک جا در کمتر جزیرهای یافت میشود. سواحل شنی و ماسهای نقرهفام و سیمین براق نیز از دیگر انواع سواحل در جزیره قشم محسوب میشوند.
سواحل صخرهای زیتون، ساحل شنی سیمین، جزایر ناز، سوزا، مسن، لافت، شیبدراز، سلخ ، دوستکو و جنگل های حرا از دیدنیترین سواحل جزیره قشم به شمار می آید.
جاهای دیدنی قشم
گردشگران تور قشم باید از این مکان های دیدنی دیدن کنند جنگلهای حرا، گنبد نمکی و غارهای نمکدان، جزایر ناز، خلیج دلفین ها، چشمههای آب معدنی، دره چاهکوه، تنگ عالی، بام قشم، دره تندیسها، دره ستاره ها، غار خوربس، پارک کروکدیل ها، بندر تاریخی لافت، سواحل زیبا (زیتون، سیمین، سلخ، سوزا و ...)، جزیره هنگام، خلیج دلفین ها، جزایر مرجانی، قلعه پرتقالی ها، مراکز خرید، کلات کشتاران و دهها تخته سنگ و صخره با شکلهای عجیب و اعجابانگیز و .... .